Algemeen

26 mei 2024

Promoveren en flexibel starten

Vanaf 1 april 2016 wordt, net als bij springen en eventing, ook bij dressuur het flexibel starten mogelijk. Wel blijft de promotie- en dregradatieregeling het zelfde.

Promotieregeling

De promotieregeling is als volgt: Als je 10 winstpunten hebt dan mag je promoveren naar een hogere klasse. Bij 30 punten ben je verplicht te promoveren. Promotie vanuit de klasse Z1 naar de klasse Z2, vanuit de klasse Z2 naar de klasse ZZ-Licht en vanuit de klasse ZZ-Licht naar de klasse ZZ-Zwaar is nog steeds niet verplicht.

Wat houdt het flexibel starten in?

Wat nieuw is, is dat een combinatie die promoveert ook nog in een lagere klasse mag starten. Dit mag totdat hij of zij vijf winstpunten in de hogere klasse heeft gehaald.

Voorbeeld: Een combinatie heeft een stand van M1+15. Op 6 juni promoveert de combinatie naar de klasse M2. Deze combinatie mag dan op wedstrijden uitkomen (ook op één wedstrijddag) in zowel de klasse M1 als M2. Op 7 juli is de stand M1+17 en M2 + 4 en start de combinatie op de volgende wedstrijd in de M1. Dat is nog steeds toegestaan, omdat er nog geen vijf winstpunten in de klasse M2 zijn behaald. Op 24 juli start de combinatie op ween wedstrijd in de klasse M2 met als resultaat een klassering van M2+7. Vanaf dat moment mag de combinatie niet meer starten in de klasse M1.

Bron: KNHS (https://www.knhs.nl/nieuws/2016/reglementswijzigingen-dressuur-per-1-april-2016/)

Terug naar home